Main menu:
Øl
Selvom øl ofte nydes i en social sammenhæng drukket i løbet af en lang aften på værtshus måske med peanuts tjener øl også et tilfredsstillende akkompagnement til megen mad. Der er to måder at vælge hvilken øl der passer til et bestemt måltid. Øl kan bruges til at matche madens smag som ved at servere en kriek lambic til kirsebærtærte eller en røget rauchbier til grillede revelsben. Eller for at balancere og skabe kontrast til måltidet som ved at servere en sod gueuze til salt syrlig stiltonost. Med denne opskrift kan man tilsyneladende ikke gå helt forkert ved valget af en øl til at akkompagnement til et måltid og heldigvis er det i det store hele tilfældet. På den anden side skal man være forsigtig med at overvælde delikat mad med smagsmæssigt kraftfuld øl eller drikke en for svag øl til kraftfuld mad. Som grundregel kan det fastslås at lys øl passer til let mad og kraftfuld mørk øl passer til tung mad.
En sikker måde at vælge den rette øl til maden på er at vælge en øl fra samme distrikt som maden. Man går ikke galt hvis man servere amerikansk pal ale til pizza en bleg lager øl som Singha til krydret pad thai en märzen til de krydrede tyske pølser eller en mexicansk wienertype lagerøl til varme tamales. Det følgende er en kort guide til valget af øl til et stort udvalg af kogekunst.
Aperitif
Den tørre og bitre smag i øl pirrer appetitten. Start et måltid med en mild tør øl der renser ganen og letter stemningen før man begynder måltidet.
Ost
Når øl sættes sammen med ost bør begge være syrlige. Sød eller bitter øl giver kontrast til den saltede og syrlige smag i mange oste. Øl der har sherry eller portvinsundertoner som Engelsk old ale eller barley wine passer til oste med samme smag og den røgede smag i rauchbier samt visse portere og stouts går godt sammen med røgede oste. Sammensætningen af øl og ost fra samme område er også effektivt.
Suppe
Til lette supper drikkes humlede tørre og lyse øl. Kombiner sammenkogte retter med en tyk maltagtig øl som Scotch ale.
Grønsager
Enhver øl der serveres til salat skal være let. Den krydrede urteagtige smag af humlet i øl som pale ale går godt med grøn salat. Syrlige øl komplementerer salater med eddikebaseret dressing.
Fisk
Lys tør øl vil ikke overvælde fiskens fine smagsnuancer men skærpe smagen.
Skaldyr
Øl's gennemtrængende smag er passende til at matche saltagtige skaldyr. En klassisk duo er delikate østeres parret med en tør porter eller stout. Oyster stout med østersekstrakt eller rigtige østers som ingridiens belv oprindelig solgt af bryggerier men er sjældnere nu om dage.
Kylling og vildt
Bitter øl giver en glimrende kontrast til kraften i vildt mens sød maltagtig øl komplementerer det. Lad gæs og kalkuner til helligdagene følges af en højtidsfuld smag af krydret eller frugtagtig vinterøl især hvis fuglen er tilberedt med tranebær eller anden frugt.
Barbecue eller grill
Røget øl er et oplagt valg at servere til barbecue og grillmad men kan være for overvældende. Tør øl som pale ales porters eller stouts går godt med barbecue og grillmad. Bitre humlede og smagsstærke øl vil balancere den søde barbecuesauce glimrende.
Pizza
Far at matche tomaternes sødme i en pizza drikkes en maltholdig svagt sødelig øl som mäzen eller wiener lager. Belgisk rød ale kan komplementere krydderierne i pizzaen.
Mexicansk, thai og indiske retter
Tør humlet øl er med til at modvirke heden fra disse kriderede etniske måltider.
Desserter
Når et måltid afrundes med chokolade vil intet slå en fyldig sod maltholdig øl især en doppelbock med sine sherryagtige overtoner eller en imperial stout som ofte er karakteriseret ved at have chokolade eller kaffeeftersmag. Frugtdesserter matches passende af frugtøl eller balanceres af tørre portere og stouts.
Efter måltidet
Hvor let tør øl skal indlede et måltid skal der bagefter drikkes en kraftfuld stærk og sød øl der forlængere nydelsen.