Main menu:
Øl anmeldelser > Øllet
Hvis malt traditionelt har været anset for at være øllets sjæl som har til opgave at tilvejebringe farve, sødme og sidst men ikke mindst sukkerstoffer til gæringen så giver humlerne øllet karakter, spræl og kant. De rige krydrede og blomsteragtige nuancer der giver øllet så meget karakter og gejst. Tænk på et glas britisk bitter med dets gennemtrængende, frugtagtige modstykke til maltens sødme - det er humlens værk. Selv et glas herligt humlet gylden ale giver humlen en behagelig flygtig antydning af sommerblomster mens humlens ligefremme karakter ligger helt fremme i en kras og velhumlet IPA. Foruden at give aroma og bitterhed har humlen konserverende egenskaber så øllet kan forblive friskt længere.
På de Britiske Øer anså man oprindelig kun øl med humle som værende passende for udlændinge som eksempelvis de flamske købmænd. Ironisk nok var det netop denne gruppe der bragte deres yndede humleholdige øl med sig over kanalen i 1400-tallet. Det vakte behag blandt de lokale og med udgangen af 1600-tallet var det i stærk fremgang.
Inden Humlen blev almindelig i brygningen drak folk øl der var en stærk blanding af gæret maltet byg tilsat krydderier og urter. Williams Brother's Alba Scots Pine Ale er et sjældent eksempel på denne stil i dag idet der er tale om en ale der er brygget uden humle men derimod med grannåle.
Dyrkning I sin naturlige tilstand vokser humle på noget der kunne ligne en vinmark hvor planterne er opspændt på seks meter høje liner hvorfra de falder ned til begge sider med de lysegrønne kogler hængende som frugter.
Form Frisk humle er blegt grønlig i farven. Til brug på et bryggeri behandles humle til forskellige produkter herunder som tørrede stykker eller små perler. Af og til anvendes der også humleolie i en bryg.
Tørring I England dyrkes humle traditionelt i Kent, Herefordshire og Worcestershire. Det høstes i september og fylder humlegårdene med duften af nyplukket humle på vej til tørreriet. Tørring blev i ældre tid foretaget i tørreovne og de findes stadig rundt omkring og vidner om tidligere tiders industri. Humlen blev dengang tørret i en ovn der var bygget ind i et hus med konisk tag så den fugtige luft kunne slippe ud.
Variationer Hvis navne som Pinot Noir og Syrah fylder vinelskere med glæde så vil ølkendere slikke sig om munden når talen falder på navnene på humlearter som Goldings, Fuggles, Cascade, First Gold og Saaz. Humlen er i sandhed en ædel plante.
Tjekkisk Humle Žatec-regionen i Bohmen og Yakima-dalen i Washington i USA er hjemsted for nogle særlige humlemarker. Yakima-dalen var tidligere domineret af Cluster-humle men i dag dyrkes der mange varianter herunder Saaz eller Žatec-humle. Den tjekkiske by Žatec har lagt navn til en region der producerer en højt skattet aromahumle hvis blomsteragtige bouquet kan genfindes i mange pilsner.
Timing Humlen der giver bitterhed tilsættes urten i begyndelsen af kogeprocessen mens de mere delikate aromahumler først kommes i kedlen i anden halvdel af kogeprocessen. Det er så op til brygmesteren at tilsætte de rette humler på det rette tidspunkt.