AFFA


Go to content

Kryddersnaps

Temaer

Det siger lidt sig selv. Dette handler om kryddersnaps. Vi har før afholdt en lille konkurrence i forbindelse med vores julefrokost hvor vi alle sammen havde lavet en kryddersnaps som blev prøvesmagt og bedømt til vores julefrokost.

Her på siden kan du se hvad du skal bruge for at lave den perfekte kryddersnaps samt hvor lang tid det skal trække og lagre. Der er lidt om udstyret og om urterne. Du kan også finde inspiration til hvilke urter du kan benytte.

Udstyret

Nu kommer en af fordelene ved denne lille hobby. Det er meget nemt og billigt at investere det udstyr der skal til.

Først og fremmest skal du have fat i nogle marmeladeglas med skruelåg.

En god saks til at gå på rov med.

En sprit tus til at skrive på glassene hvad der er i.

Et par flasker til at hælde snapsen på efter det har trukket.

En god flaske vodka eller en flaske klar Brøndum.

Tragt og et kaffefilter til filtrering.


Hvad kan bruges?

Du kan trække på alt hvad der gror og alt hvad du har på krydderihylden. Noget af det vigtigste er at du først finder ud af om du vil lave en sød, syrlig eller bitter kryddersnaps. Læg en god slagplan for have snapsen skal passe til. Enten en årstid eller en bestemt ret eller et bestemt tidspunkt på dagen. Du bestemmer.

Først er der blomsterne som spire fra tidlig forår. Det kunne være vintergækker eller påskeliljer. Disse blomster kan være med til at give din snaps en mere afrundet aroma. Indsamle en håndfuld blomster og skyld dem godt. Kom dem i dit marmeladeglas og fyld 1/3 af en flaske klar Brøndum i. Blomster skal ikke trække så lang tid. Det anbefales at du trækker en uges tid.

Du kan også trække på de første skud. Det vil sige lige når bladene er på vej ud. Disse skud er mere sødlige i det og vil ikke give en bitter kryddersnaps men en lidt sødlig snaps.

Hen af sommeren begynder nogle at de andre blomster at springe ud. Hyldeblomst, hedelyng, klitrose og mange andre.

Sidste på året begynder bær og nødder at komme frem. Disse frugter er ideelle til at lave kryddersnaps på. Dette kunne være agern, valnød, kastanje, rønnebær, blåbær, enebær og mange andre. Kun fantasien sætter grænser. Nødder kan godt tåle at trække længere tid end blomster.

En håndfuld af alle slags urter og 1/3 sprit passer til det meste. Det eneste der variere er trække tiden. Jo længere tid du trækker desto flere bitterstoffer trækker du ud. Efter det har trukket skal det filtreres.

Hvorfor trække?

Tja. Når du trækker på urterne får du forskellige smagsstoffer ud i spritten. Når du har trukket færdig på dine urter og snapsen er filtreret kan du begynde at smage den til. Det kan jo være at smagen af urterne er for kraftig. Du kan bare fortynde med ren spiritus derefter. Dette er grunden til at det anbefaler at der kun bruges 1/3 til 1/2 flaske spiritus til at trække på urterne. Så har du noget at fortynde med.

Tilsmagningen af din kryddersnaps er en langsommelig proces der kræver tid og tålmodighed. Hver gang du ændre på din snaps skal den have tid til at finde sig selv igen. 4 til 5 dage inden næste tilsmagning. Når den ønskede smag er opnået skal den have lov til at lagre i minimum et par måneder. Dette vil samle snapsen til en mere harmonisk snaps. Husk at lagringen skal foregå mørkt. Ikke i vindueskarmen i køkkenet men i et skab i stuen.

Forslag

Valnøddesnaps

En god kryddersnaps kunne være en valnøddesnaps. Det er meget nemt. Køb en pose valnødder ca 100 gram. Kom dem i et marmeladeglas og hæld en 1/2 flaske klar Brøndums snaps over. Lad det trække i ti dage. Filtrer og lad det lagre i minimum to måneder.

Enebærsnaps

En håndfuld enebær hældes i et marmeladeglas og en 1/2 flaske klar Brøndums snaps hældes over. Lad det trække i 7 til 10 dage. Filtrer snapsen. Samtidig laves en kraftig stjerneanis essens. 4 stjerneanis og tre dl klar Brøndum. Lad den trække i 10 dage.
Når de er færdig trukket smages enebærsnapsen til med stjerneanis essensen. Igen lagres snapsen i minimum to måneder.

Hybensnaps

Her samles 8 til 10 hyben. De renses for kerner og dyr og kommes i et marmeladeglas. Der samles også fire til fem blomster og de kommes også i glasset. Der hældes en 1/2 flaske klar Brøndums snaps over. Først trækker snapsen med urterne i to dage. Så tages blomsterne op og snapsen trækker videre på hyben i yderlige fem dage. Snapsen filtreres og lageres i minimum to måneder.

Forside | Foreningen | Galleri | Temaer | Øl anmeldelser | Øl | Aktiviteter | Site Map


Copyright 2008 AFFA | beeraffa@gmail.com

Back to content | Back to main menu