Main menu:
Øl
Ølpandekager
(2 til 3 personer)
5¾ dl hvedemel
3 spsk sukker
½ tsk salt
6 spsk smeltet smør (stuetemperatur)
2 æg
1 tsk vanilje
2 tsk frisk appelsinskræl
1 spsk appelsinjuice
12 oz. (1 ounce = 28,35 g) pale ale
Bland mel sukker og salt. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør til dejen er jævn. Lad pandekagedejen stå til den har stuetemperatur. Rør forsigtig før den steges på en varm pande.
Fransk løgsuppe
(5 til 6 personer)
¾ dl smør
4 middelstore løg i tynde skiver
¾ dl olivenolie
2 spsk brun farin
1½ l oksekødssuppe
22 oz. Pilsner
1 oz. Brandy, bourgognevin, sherry eller tør hvidvin
1 spsk frisk timian (½ spsk tørret)
1 spsk worcestersauce
1 spsk dijonsennep
Skiver af franskbrød
Friskrevet parmesan eller romanoost
Smag til med salt og peber
Smelt smørret i en stor pande. Tilsæt olivenolie og løg og lad det simre over middelvarme indtil løgene er klarede (5-10 min). Tilsæt brun farin og lad det koge under jævnlig omrøring indtil løgene er brune. Tilsat oksekødssuppen og fortsæt med at røre godt ned i bunden. Tilsæt pilsner, vin, timian, salt og peber, worcestersauce og sennep. Bring til kogning. Nedsæt varmen til suppen simrer dæk panden til og lad det simre i en time. Skum overfladen. Rist franskbrødsskiverne indtil de er gyldne på begge sider. Ved servering hældes suppen i skålen som fyldes trekvart op. Tilsæt det ristede brød og drys osten over. Sæt skålen i ovnen til soten er gylden.
Øl forslag: en porter eller trappist ale
Italiensk Crostini
(4 til 6 personer)
Ingredienser:
To ciabattabrød Store
5 solmodne tomater
Sorte oliven med sten (5 stk.)
To fed hvidløg
Frisk basilikum
God olivenolie
Balsamisk vineddike
Grøn pesto
Braselo
Parmaskinke
Grønne asparges syltede
Fremgangsmåde:
Hak tomater, oliven (tag stenene ud) og basilikum i små firkanter og kom det i en skål. Pres hvidløgene ned sammen med de andre ingredienser. Hak basilikummen fint og bland det sammen med de sidste ingredienser. Tilsæt to spk. Olie og to spk. Balsamisk vineddike. Lad det hvile i køleskabet i 15 til 20 min.
Skær brødet i tykke skiver og læg dem på en rist. Tænd ovnen på 225°C grill. Rist brødet til det er gyldent. Tag brødet og placer dem på et fad eller et anretter skærebrat. Smør nogle med pesto og anret med de grønne asparges og parmaskinken på toppen. Nogle smøres med pestoen og anrettes med braselloen på toppen. Til sidst anrettes der brød med tomat salaten på toppen. Kom lidt olie over dem inden servering.
Server en lys bitter øl til. Eksempel kunne være Fur IPA som vil give retten det modspil det fortjener. Velbekomme.
Oksegrydesteg med nye kartofler og ølsovs
(4 til 6 personer)
Ingredienser:
1500g okse- eller kalvegrydesteg uden ben (300g pr person)
Kogeurter:
2 gulerodder
2 løg
6 fed hvidløg
5 kviste timian
6 laurbærblade (Tørrede)
1/4 citron
70 cl god, mørk øl eller så det næsten dækker stegen i gryden. (Erdinger Dunkel, Næsgaard Mørk, Rød Tuborg)
Smør til bruning
Kartoflerne
1400g nye kartofler
40g smør
Frisk persille
Ølsovsen
50 cl Erdinger Dunkel eller Næsgaard Mørk
2 spk oksefong
1/2 citron
Et løg
En håndfuld hele peberkorn
2 laurbærblade
1 l vand
1/4 piske fløde
Fremgangsmåde:
Kødet
Gør gulerødderne løgene hvidløgene og den kvarte citron klar. Løgene skæres i kvarte gulerødderne i halve. Derefter brunes kødet på alle sider i en stor støbejernsgryde i smørret. Kødet må gerne brunes meget kraftigt. Hæld øllet i så det næsten dækker stegen og kom alle urterne i. kødet skal koge i to timer ved svag varme. Vendes hver halve time.
Sovsen
Hæld øllet op i en gryde med oksefongen. Bring det i kog og lad det koge ind til det halve.
Samtidig hav en anden gryde med citronen løgene peberkornene laurebærbladene og godt en litter vand til at koge. Når øllet og fongen er kogt ind til det halve tilsæt en smule af citronvandet. Fortsæt med dette kog lidt ind og tilsæt lidt. Peberkornene må gerne komme med over i øllet. Dette fortsættes til smagen af ølfongen prikker på tungen. Derefter tilsættes lidt af fløden og lid af væden fra kødet. Igen skal det simre lidt og hele tiden smages til. Tilsæt lidt mere fløde og lidt mere væske fra kødet. Når den ønskede mængde sovs er opnået jævnes sovsen hvis det er nødvendigt ellers er den klar til servering.
Kartoflerne
Skarb og kog kartoflerne i et kvarters tid i en alt for stor gryde så der er plads til at vende kartoflerne efter de er kogt. Efter kogning hældes alt vandet fra og der tilsættes 40g smør. Brun kartoflerne let og lige inden servering vendes de med frisk hakket persille.
Server en mørk kraftig øl med let sødme og fin humle smag. Eksempel kunne være Næsgaare mørk, Erdinger Dunkel, Leffe Brune eller en Rød Tuborg. Velbekomme
Rabarbertrifli
(4 til 6 personer)
Ingredienser:
Rabarberkompot
500 g rabarber
150 g rørsukker
½ stang vanille
Skal og saft af ½ citron
Et skvæt øl (gerne en sød øl)
Friskostcreme
3 æggeblommer (økologiske eller pasteuriserede)
100 g friskost
1 dl piskefløde
50 g flormelis
½ stang vanille
Rabarbersaft
Valnødemakroner
220 g valnødder
450 g flormelis
215 g æggehvider
50 g sukker
50 g boghvedemel
Fremgangsmåde:
Skær top og bund af rabarberstænglerne, skyl dem og skær dem i 2-3 cm lange stykker.
Vend rabarberstykkerne med sukker, vanille, revet citronskal, -saft og øl. Kom dem i et ildfast fad og bag dem i ovnen ved 150 grader i 20-25 minutter. Køl den bagte rabarber, hvorefter den er klar til trifli. Brug saften, som rabarberne har smidt, i friskostcremen.
Friskostcrem
Rør friskosten op med rababersaften. Pisk fløde til flødeskum. Pisk æggeblommerne med flormelis og vanille til en hvid cremet konsistens (æggesnaps). Vend friskostmassen og æggesnapsen sammen til en homogen triflicreme. Vend til sidst flødeskummen i uden at slå den ned.
Valnødemakroner
60-70 stk.
Forvarm ovnen til 145 grader. Hak valnødderne til fint ”mel” i en foodprocessor. Sigt de tørre ingredienser i en skål. Pisk æggehviderne med sukker, indtil de er faste. Vend hurtigt de tørre ingredienser i æggehviderne. Kom dejen i en sprøjtepose, og sprøjt makronerne ud på bagepapir, cirka 2 cm i diameter. Lad makronerne tørre i ca. 15 minutter, før de bages midt i ovnen i 12-15 minutter
Anret triflien i en transparent glasskål eller bare i glas. Start med makroner , dryp dem med rabarbersaft og lidt spiritus, hvis du synes, herefter creme på og så rabarber. Og så forfra, til der ikke er mere plads i glasset.
Server en øl med en kraftig alkohol smag og med kraftig bitterhed. Dette giver godt modspil til den søde dessert. Eksempel kunne være en Leffe Blond. Velbekomme