AFFA


Go to content

Ølsmagning

Øl

Ølsmagninger er det vi er gode til. Hvis du vil lave din egen lille ølsmagning kommer her nogle tip til hvordan du kan gøre.

Start med at finde ud af hvilket land du gerne vil smage øl fra. Det er altid en god ide at vælge et land. På den måde er der mindre at holde styr på under selve ølsmagningen.

Når landet eller området er fastlagt er så tid til at begynde at vælge nogle øl. Vi vil foreslå at du starter med maks. seks øl på en aften. Efter de seks er dine smagsløg ikke i stand til at smage forskel mere. Du skal starte med at finde et par lyse øl. Gå efter typerne pilsner øl eller lys lager øl. De næste par stykker kan så være en lidt mørkere eller kraftigere type. Her vil vi foreslå at du vælger Brown Ale typer eller lys/gylden hvedeøl. Som de sidste går du over i de mørke eller de meget kraftige øltyper. Disse kunne være porter typer eller mørk trapist øl. Mørke hvedeøl går som regel også ind under denne klasse. Hvis man er helt ny i øllets verden kan man vælge den sidste type fra.

Disse typer er kun vejledende. Ingen regel uden undtagelser. Øl som porter kan nemlig godt være lyse i smagen og lyse øl kan godt være mørke i smagen. Er du i tvivl så spørg din lokale øl og vin specialist.

Sæt jeg nogle stykker og snak om øllet. Vælg nogle glas hvor øllet får stor overflade. Under skænkning må øllet gerne få to til fem cm skum. Dette frigiver en masse af smagsstofferne i øllet. Giv øllene karakter fra et til fem og find jeres vinder af ølsmagningen. God fornøjelse.

Stella Artois

Stella Artois som produceres af bryggeriet Artois i Leuven i nærheden af Bruxelles er en af verden lettest genkendelige pilsnere. Det er en undergæret pilsner brygget på malt med en fyldig krop god harmoni og en let forfriskende smag som modsiger styrken.

Specifikationer

Bryggeri:
Artois
Bryggeriets beliggenhed: Leuven, Brabant
Type: Stærk pilsner
Farve: Lys gylden
Alkoholprocent: 5,2%
Serveringstemperatur: 6?

Madforslag: Stegt eller grillet fisk

Stella Artois kan spore sine rødder tilbage til 1366 med grundlæggelsen af Den Horen-bryggeriet i Leuven. Bryggeriets navn betød ”Hornet” og på etiketten ses stadig et jagthorn. I 1708 blev Sebastien Artois brygmester. Ni år efter opkøbte han bryggeriet og opkaldte det efter sig selv. Efterfølgende gik hvervet videre til hans efterkommere. Det oprindelige bryggeri blev ødelagt under 1. verdenskrig men blev genopbygget på samme sted og i 1926 blev bryggeriets mest berømte øl lanceret med det latinske navn for stjerne Stella.
Den var oprindelig tænkt som en juleøl og den blev brygget med vand fra en brønd dybt under bryggeriet og gæret med en enkelt gærstamme. Et nyet bryggeri blev bygget i 1948 og firmaet fortsatte sin vækst indtil i 1987 gik sammen med Jean-Theodore Piedboeuf-bryggeriet og dannede Interbrew som blev en af verdens største bryggerikoncerner og Stella Artois markedsføres nu i mere end 80 lande.


Leffe Brune

Leffes øl findes i fire forskellige varianter af hvilke den mest populære er Leffe Brune en robust krydret brown ale med en kraftig aroma af ristet karamel og strejf af chokolade og mørk frugt og en lidt sødelig eftersmag med en krydret humletørhed.

Specifikationer

Bryggeri:
Abbaye de Leffe SA
Bryggeriets beliggenhed: Leffe, Namur
Type: Belgisk abbey brown ale
Farve: Brun
Alkoholprocent: 6,5%
Serveringstemperatur: 10?
Madforslag: En solid gryderet med oksekød


Leffe er det mest kendte mærke af de belgiske ”abbey” øl. I modsætning til de autentiske trapistøl er disse ikke egentlige klosterproduceret men et resultat af et kommercielt arrangement hvor et bryggeri producere øl på licens og overskudet deles mellem bryggeriet og kloster. Abbaye Notre Dame de Leffe blev grundlagt i 1152 i byen Dinant i nærheden af Namur. I 1200-tallet begyndte man at brygge øl men det ophørte efter den Franske Revolution.
Leffe blev først produceret i begyndelsen af 1950’erne af et lokalt bryggeri men selv om forbindelserne til klosteret stadig består brygges det nu på det Interbrew-ejede Artois i Leuven i nærheden af Bruxelles. Af de øvrige Leffe øl er den mest karakteristiske Leffe blonde en lys gylden ale med en delikat krydret frugtig aroma en blød krop med en stærk smag af appelsin og krydret humle i munden med en lang tør eftersmag. Den sjældne Leffe Radieuse (Vieille Cuvèe) er en fyldig kompleks øl med banan critus korianderfrø og kryddernelliker i bade aroma og smag.


Lindemans Kriek

Lindemans Kriek er en filtreret lambic krydret med lokalt dyrkede hele kirsebær og den har en forfriskende skarp men ikke syrlig smag. Den kommer fra et af de få tilbageværende bryggerier som producere autentisk lambic fremstillet ved hjælp af spontan gæring og den har en usædvanelig tør vinøs smag.

Specifikationer

Bryggeri:
Brouwerij Lindemans
Bryggeriets beliggenhed: Vlezenbeek, Flamsk Brabant
Type: Kriek lambic
Farve: Klar rødbrun
Alkoholprocent: 4%
Serveringstemperatur: 8-10?
Madforslag: stegt and med frugtbaseret sauce



Lindemans som belv grundlagt i 1809 er det kommercielt mest succesrige af de uafhængige lambicbryggerier (kun Belle-Vue ejet af Interbrew og De Keersmaeker ejet af Scottish & Newcastle er større). Oprindelig var Lindemans et gårdbryggeri som bryggede øl om vinteren og dyrkede byg om sommeren men omkring 1930 bevirkede bryggeriets succes at landbruget blev nedlagt. Et nyt bryggeri blev opført i 1991 for at øge kapaciteten og Lindemans producerer nu en lang række krydrede og blandede lambic-øl.


Forside | Foreningen | Galleri | Temaer | Øl anmeldelser | Øl | Aktiviteter | Site Map


Sub-Menu:


Copyright 2008 AFFA | beeraffa@gmail.com

Back to content | Back to main menu