AFFA


Go to content

Glas

Øl anmeldelser > Øllet

Vi er hvad vi drikker af. Et bibliotek med bøger fra gulv til loft kræver cognac i store, runde glas. En gourmetmiddag kræver en række forskellige glas, der passer til champagne, bourgogne, bordeaux og så videre. Men hvad med øl? De bedste glas til den bedste læskedrik i verden burde være højt prioriteret. Det handler om at fremvise øllet i det bedst mulige lys og aflokke det dets aroma, tekstur, fremtoning og smag. Nationer, byer og bryggerier har udviklet en lang række forskellige glas - nogle af dem enkle og ligetil som de særlige glas til Kölsch eller den britiske pint, andre mere kunstfærdige og dramatiske som det særegne glas til kwak. I USA har Samuel Adam's Boston Lager for nyligt udviklet et glas, der er beregnet på at fastholde øllets temperatur og samle dets aroma og smag, men en anden udvikling er den stadige forfinelse og genopfindelse af eksisterende ølglas.

Pokal
Til nogle af de stærkere øltyper er et lille, svunget glas ikke ulig et cognacglas det bedste valg. Formen holder godt på aromaen, og størrelsen passer fint til fyldige, kraftige øl som den østrigske Samichlaus.

Stilkglas
Går man ind på en belgisk bar, vil alle øl blive serveret i forskellige glas. Det fortælles, at gæster får det øl, de har bestilt, fordi der ikke var de rette glas til rådighed. Trappistøl som Orval og Westmalle bør serveres i stilkglas.

Ballon
Duvel serveres i et ballonformet glas, der hviler på en flad fod. Dette giver den drikkende mulighed for at værdsætte øllet og dets skumkrone og samtidig nyde den fine aroma.

Cylinder
Kölsch serveres i små, lette cylinderformede glas - små glasskorstene, der viser øllets farve og den kåde skumkrone.

Tumbler
Mens de tyske Hefeweizer har en elegant langbenet supermodel af et glas, bliver de belgiske hevedeøl serveret i de mere robuste tumblere, som er blevet populære takket være byggeriet Hoegaarden.

Tulipanglas
Beder man om en pint i Storbritannien, vil man højest sandsyligt få denne serveret i et såkaldt nonic glas (rette sider med en lille bule to tredjedele oppe) eller i et tulipanglas med en mere afdæmpet kontur. Den sidste producent af denne traditionelle "pint pot" (en robust, riflet glasbeholder) indstillede produktionen i 2001.

Flute
I tyskland bliver pilsnere og hvedeøl almindeligvis serveret i høje, slanke fluteglas med slank talje.

Reagensglas
Kwak har sine helt egne glas, der mest af alt ligner reagensglas. Da de er runde i bunden, må det serveres i en træholder, så det ikke vælter.

Forside | Foreningen | Galleri | Temaer | Øl anmeldelser | Øl | Aktiviteter | Site Map


Sub-Menu:


Copyright 2008 AFFA | beeraffa@gmail.com

Back to content | Back to main menu